Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Hoe kan ik bijdragen aan een veilig verblijf in het ziekenhuis?

 

Het Erasmus MC heeft een korte animatiefilm ontwikkeld, waarin u in tien praktische stappen uitgelegd krijgt hoe u zelf kunt bijdragen aan een veilig verblijf in het ziekenhuis.

>> Bekijk het filmpje.

Hoe werkt het alarmbandje?

Als u bij ons bent opgenomen, krijgt u van ons, naast uw patiëntbandje met persoonlijke gegevens, een polsbandje met een alarmknop. Met deze alarmknop kunt u uw verpleegkundige waarschuwen als u niet op uw kamer bent. Bijvoorbeeld in de lounge of op de badkamer. Doe hem daarom niet af.

Wat zijn de bezoektijden?

In het Erasmus MC kunt u uw bezoek ontvangen tussen 11:00 en 21:00 uur. Zorg gaat daarbij wel voor, dus houdt u met het plannen van uw bezoek rekening met uw afspraken in het ziekenhuis.

Waarom wordt er niet schoongemaakt met sop?

Het gebruik van reguliere schoonmaakdoeken, al dan niet in combinatie met sop, leidt vaak tot verspreiding van vuil en micro-organismen. In het Erasmus MC wordt daarom gebruik gemaakt van microvezeldoeken. Deze doeken kunnen vuil veel beter opnemen en bevatten dunne holle vezels met ‘scherpe’ uiteinden die vuil en microvezels van oppervlakken af schrapen. Omdat bij gebruik van sop een soort vettige laag ontstaat die de werking van microvezels teniet doet, wordt er geen sop gebruikt.

Hoe kan ik het licht en de temperatuur op mijn kamer regelen?

 

Op het beginscherm van de tablet vindt u de applicatie Kamerbesturing. In deze applicatie kunt u het licht en de temperatuur op de kamer regelen.

Hoe kan ik de facilitair zorgmedewerker om hulp vragen?

 

Op het beginscherm van de tablet vindt u de applicatie Serviceoproepen. In deze applicatie kunt u de Facilitair Zorgmedewerker om hulp vragen. Zij staan 24 uur per dag klaar om extra service te verlenen aan onze patiënten. Zo helpen zij uw verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken.

Is er de mogelijkheid om een tolk in te schakelen?

 

Bij taalproblemen kan het nuttig zijn een tolk in te schakelen. Dit kan op aanvraag van een arts of verpleegkundige. U kunt zelf om een tolk vragen via de arts of verpleegkundige.

Hoe kom ik in contact met lotgenoten?

 

Via de internetsite van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie kunt u de adressen vinden van de meeste Nederlandse patiëntenorganisaties. Wanneer u meer wilt weten over lotgenotencontact en/of behoefte heeft aan meer informatie over ziekte en ziektebeelden, kunt u contact opnemen met het informatiecentrum, tel: (010) 703 54 74 of mailen naar patienteninformatie@erasmusmc.nl.

Houdt het Erasmus MC bij het bereiden van maaltijden rekening met mijn levensovertuiging?

 

Als u (of uw kind) om godsdienstige redenen of vanwege uw levensovertuiging bepaalde gerechten niet wilt eten, houden wij daar zoveel mogelijk rekening mee. U kunt ook vegetarische maaltijden of maaltijden zonder rundvlees of varkensvlees bestellen.

Waarom zijn er vrijwel uitsluitend eenpersoons patiëntenkamers in het nieuwe Erasmus MC?

 

Uit onderzoek van het Erasmus MC kwam naar voren dat het gebruik van eenpersoonskamers de kans op infecties verkleind en de rust van de patiënt wordt bevorderd. Dit zal de gemiddelde ligduur per patiënt verkorten, terwijl de zorgkwaliteit verhoogt. Daarnaast vormt dit ook een betere accommodatie voor familie en bezoek wat ruimte biedt voor ‘social support’.

Zijn er in het Erasmus MC ook kerkdiensten?

Nee, er zijn geen kerkdiensten meer op zondag. Wel kunt u te allen tijde een vrijblijvend (kennismakings)gesprek aanvragen met één van de geestelijk verzorgers. Dat kan via de verpleegkundige.

Moet ik gelovig zijn om met een geestelijk verzorger in gesprek te komen?

Nee. De geestelijk verzorgers zijn er voor iedereen die behoefte heeft aan een vertrouwelijk gesprek. Soms is het voldoende om het hart te luchten, soms zijn er specifieke (levens)vragen die spelen. Soms is een ritueel helpend. De geestelijk verzorger sluit aan bij wat u bezighoudt en nodig heeft. Er hoeft niets. U kunt te allen tijde een vrijblijvend (kennismakings)gesprek aanvragen met één van de geestelijk verzorgers. Dat kan via de verpleegkundige.

Zijn er ook islamitische geestelijk verzorgers werkzaam in het Erasmus MC?

Ja, er is een Marokkaanse mannelijke geestelijk verzorger (die ook Arabisch en Frans spreekt) en een Turkse vrouwelijke geestelijk verzorger aanwezig. Beiden werken zij twee dagen in de week. U kunt een gesprek aanvragen via de verpleegkundige.

Share This