Expositie: ‘Krachtbronnen: Het verhaal achter de kunstwerken’

In de Tuin van Verbondenheid is op 13 juli een expositie geopend. Acht exposanten, (oud-) patiënten van het Erasmus MC Kanker Instituut, laten in de vorm van een kunstwerk zien hoe zij hun ziekte hebben beleefd. De expositie is tot 15 september gratis te bezoeken voor patiënten, studenten, medewerkers en bezoekers.

Kunstenaars bespreken de tentoonstelling

Claudia van Hout, geestelijk verzorger in opdracht van het Erasmus MC: ‘Ik kwam in gesprek met beeldend therapeut Wike de Klerk van PATIO. Ze vertelde over haar ontmoetingen met patiënten die tijdens hun ziekte kunstwerken maakten onder begeleiding van professionele therapeuten. Met deze kunstwerken laten patiënten zien wat de ziekte met hen doet. Claudia zei overmoedig tegen Wike: ‘We zouden hier een expositie van kunnen maken!’ Het zou toch zo mooi zijn om deze kunstwerken met verhalen en ervaringen van (oud-) patiënten een podium te bieden. Daarmee kunnen we patiënten, studenten, medewerkers en bezoekers van het Erasmus MC inspireren’.

Veerkracht

Tijdens de expositie, georganiseerd door de geestelijke verzorging, laten acht exposanten op een creatieve manier zien hoe zij tijdens hun ziekte- en behandelproces kracht hebben gevonden om de behandeling vol te houden. De gesproken taal en de taal van verbeelding vullen elkaar aan. In het Erasmus MC heeft elk patiënt wel een eigen verhaal.

Rollercoaster

Een van de patiënten heeft een achtbaan geschilderd. ‘Die is symbolisch voor mij. In 2014 kreeg de patiënt de diagnose melanoom. Psychisch doet dit veel met je aldus de patiënt. Ik ben gaan schilderen. Ik vind dit geweldig om te doen, je vergeet alles om je heen. Je ziet onder je handen iets gebeuren.’

Nagellak

Een vrolijk kunstwerk weerspiegelt het optimisme van een andere patiënt. Kleuren geven haar kracht. Eind 2017 bleek de patiënt een zeldzame vorm van kanker te hebben. ‘Ik heb tijdens het verblijf in het Erasmus MC gevraagd of ik nagellak mocht dragen. Eigenlijk mag dit niet als je stamceltransplantatie krijgt. Maar ik heb toestemming gekregen om dit wel te mogen doen. Met nagellak op voel ik mij beter. Ik word ook blij als ik een sieraad maak of ontwerp. Als ik een ring maak, dan ben ik er even niet. Ik voel even geen pijn, geen ongemak, geen ziek zijn.’

Kunstwerken

De exposanten zijn (oud-)patiënten van het Erasmus MC Kanker Instituut. De expositie biedt een variatie aan kunstwerken zoals schilderijen en tekeningen. Maar ook een boek of een sieraad. De kunstwerken beelden uit waar ze kracht uit putten zoals de natuur, kleuren of fietsen.

 

Boek 'De hand die niet loslaat' van Lennie de Man. Over longkanker overleven met spirituele hulp.

Boek ‘De hand die niet loslaat’ van Lennie de Man. Over longkanker overleven met spirituele hulp.

Share This