Samen beslissen

Goede zorg begint bij een goed gesprek. Een goed gesprek is nodig om u de zorg te kunnen geven die het beste bij u past. Ontdek wat u zelf kunt doen.

 

Bedenk vooraf wat u wilt vragen of vertellen

Denk alvast na over wat u wilt vertellen over uw ziekte of klachten. En wat voor de zorgverlener belangrijk is om te weten. Zo gaat u goed voorbereid in gesprek. En weet u zeker dat u niets vergeet.

 

Bespreek wat voor u belangrijk is

De zorgverlener legt uit welke zorg mogelijk is. Zo bent u goed op de hoogte van de verschillende keuzes. En de gevolgen daarvan op uw dagelijks leven. Niet behandelen of afwachten is ook een keuze.

Door een behandeling kan uw leven er anders uit gaan zien. De zorgverlener vraagt daarom wat u verwacht van de zorg. Vertel wat uw wensen zijn. En wat u belangrijk vindt in uw leven. Hoe ziet uw leven er nu uit? Wat wilt u kunnen blijven doen?

De mening van u en uw zorgverlener zijn even belangrijk. Wees daarom open en eerlijk over wat u wel of juist niet wilt. Vertel het als u zich zorgen maakt. Of als u twijfelt.

 

Beslis samen over de zorg die het beste bij u past

U kunt samen met uw zorgverlener de uiteindelijke beslissing nemen. Of de zorgverlener laten beslissen. Geef in ieder geval aan wat u het liefst wil. Belangrijk is dat u het eens bent met de keuze en de zorg krijgt die bij u past. Heeft u meer tijd nodig? Vaak hoeft u niet meteen te beslissen. Denk er thuis nog eens rustig over na of bespreek het met uw naasten. Twijfelt u nog? U kunt altijd vragen om een tweede gesprek.

 

Tips voor een goed gesprek met uw zorgverlener

Lees in onze tips voor een goed gesprek wat u kunt doen om u zo goed mogelijk voor te bereiden op een gesprek met uw zorgverlener.

 

Share This